Αρχηγός Εκδρομής: Γιώργος Χατζηαντωνίου, τηλ. 6977 980069
Αναχώρηση από την Πλατεία Συντάγματος στις 8:30 π.μ.
Η πρώτη μας στάση, οδηγούμενοι προς βορά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, θα είναι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Σαγματά). Αφού ξεναγηθούμε στη Μονή (βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με ψηφιδωτό δάπεδο), θα απολαύσουμε την πανοραμική άποψη της πεδιάδας της Θήβας και των Λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης, καθώς και το εκκλησάκι νέας τεχνοτροπίας στην κορυφή του βουνού (750 μ).
Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε με το πούλμαν προς το Δάσος Μοσχοποδιού και συγκεκριμένα στη βόρεια πλευρά του στο λόφο Κουμέρκι (212 μ.) και από εκεί, από δασικό δρόμο, προς τη μεγάλη Ψηλόραχη (406 μ.). Θα φτάσουμε στην κορυφή της με πεζοπορία και έπειτα θα κατηφορίσουμε, με θέα την πόλη της Θήβας, προς το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, διανύοντας συνολικά περί τα 3.000 μ. Εδώ βρίσκονται ο ξενώνας του Δήμου, το ανοικτό θέατρο αρχαίου τύπου, καθώς και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων. Αφού ενημερωθούμε για τη χλωρίδα της περιοχής από τον γεωπόνο κ. Δημήτρη Βλαχογιάννη, θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής.
Επιστροφή στην Αθήνα το απόγευμα ( 4:30-5:00 μ.μ. περίπου).
Η Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Σαγματά-12ος αι.), στην κορυφή του Υπάτιου όρους, έχει -όπως αναφέρθηκε- πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Θήβας.
Το όνομά της σημαίνει σαμάρι και πιθανόν πήρε την ονομασία της από το βουνό στο οποίο είναι χτισμένη και θυμίζει σαμάρι ή γιατί κατά το παρελθόν υπήρχε στο μοναστήρι καλόγερος κατασκευαστής σαμαριών. Κτήτορας της Μονής ήταν ο Όσιος Κλήμης ο Αθηναίος. Στη μονή Σαγματά υπήρξε ηγούμενος ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος.
Το Δάσος του Μοσχοποδιού κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στους αξιόλογους οικολογικούς θησαυρούς του Νομού Βοιωτίας . Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση πρασίνου με αξιοσημείωτο βοτανικό πλούτο, που απλώνεται δίπλα στην πόλη της Θήβας. Στο κέντρο του δεσπόζουν τα υψώματα Μεγάλη και Μικρή Ψηλόραχη, στα βόρεια ορίζεται από το λόφο Κουμέρκι και στα ανατολικά από το ύψωμα Σωρός (547 μ.).
Σε τελευταία έρευνα της χλωρίδας του Δάσους Μοσχοποδιού προσδιορίστηκαν 240 είδη, που ανήκουν σε 191 γένη και 62 οικογένειες.
Δηλώσεις από την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 στο ΣΥΡΙΓΟΣ TRAVEL,
τηλ. 210 323 5500, 210 322 3000, 210 325 0200.