Η 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βουνών, θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσει τα βουνά, και η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στον βιώσιμο ορεινό τουρισμό.
Ο βιώσιμος ορεινός τουρισμός προσφέρει δυνατότητα για πρόσθετο εισόδημα στους ορεινούς πληθυσμούς και μπορεί να κρατήσει ζωντανές απομονωμένες κοινότητες που κινδυνεύουν δημογραφικά. Φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη-άνθρωπο της πόλης με την σπάνια φύση της Ελλάδας, και μπορεί, άμεσα ή έμμεσα, να προστατέψει τις ορεινές περιοχές από καταστρεπτικές παρεμβάσεις.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ήδη από την ίδρυσή της το 1951 από ανθρώπους του βουνού και της ορειβασίας, αναδεικνύει τη σχέση με τα βουνά και την ορεινή φύση μέσα από δράσεις πεδίου σε ορεινές περιοχές, όπως η Οίτη, το Καλλίδρομο και τα Αστερούσια της Κρήτης. Εκεί δραστηριοποιείται για την προστασία από ανθρώπινες παρεμβάσεις και τη θεσμική θωράκιση των βουνών, των προστατευόμενων περιοχών τους, των σπάνιων, απειλούμενων ή προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Όμως η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε μία συγκυρία κατά την οποία τα βουνά μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατες πιέσεις και απειλές, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή τους.
Μέσα στους τελευταίους μήνες βλέπουμε σχεδιασμούς ή έργα που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά:
- αλλαγές νομοθεσίας με φωτογραφικές διατάξεις, όπως το να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Καλλίδρομου,
- σχεδιασμούς για επέκταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura, όπως στο εμβληματικό ορεινό τοπίο της Γκιώνας
- έργα για ανάπτυξη δεκάδων αιολικών σταθμών σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στην Οίτη, τα Βόρεια Βαρδούσια, τα Άγραφα και σε πολλές ευαίσθητες ή/και προστατευόμενες περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Έργα που προβλέπουν μέχρι και "καρατόμηση" των κορυφών και διάνοιξη νέου οδικού δικτύου δεκάδων χιλιομέτρων στην αλπική ζώνη και γίνονται με διάτρητες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συνταγμένες σε κάποιο γραφείο με μηδενική δουλειά πεδίου.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με διάφορες ενέργειες, επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο, προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συμμετοχές στην δημόσια διαβούλευση για έργα με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, προσπαθεί για το αυτονόητο: Να σωθούν οι ορεινοί τόποι μας από μη αντιστρέψιμες αλλοιώσεις, που απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα, το τοπίο, την ιστορική μνήμη και τις πολιτισμικές αξίες και, φυσικά, ακυρώνουν κάθε προοπτική για ήπια ανάπτυξη και οικοτουρισμό.
Για να μην γίνει ο "βιώσιμος ορεινός τουρισμός" ένα κενό γράμμα μόνο για τις Παγκόσμιες Ημέρες και για να σωθούν τα ελληνικά βουνά καλούμε όλη την κοινωνία να σταθεί απέναντι στη νοοτροπία "τα πάντα επιτρέπονται παντού" και να υπερασπιστεί τα βουνά μας.