Σημαντικά Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο σήμερα 5 Ιουνίου, με εκδηλώσεις που τιμούν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη – και για το 2020 έχουν θέμα τον εορτασμό της βιοποικιλότητας. Στην Ελλάδα όμως ο εορτασμός γίνεται φέτος κάτω από την σκιά δύο πρόσφατων νομοθετημάτων, του Νόμου για τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν 1 μήνα, και του Νόμου για τον Τουρισμό που ψηφίστηκε πριν 15 μέρες.

Ο Νόμος 4685/2020 για τον Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας μέσα στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας – και μάλλον αυτή η αλλαγή θα είναι προς όφελος των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αφήνοντας βαριά λαβωμένη την βιοποικιλότητα.

Με τις διατάξεις του Νόμου, υπεραπλουστεύτηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, και μοιάζει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο για επενδύσεις και όχι ως εχέγγυο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ούτε ως εχέγγυο για ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον το οποίο δεν έχει ανάγκη από ευνοϊκές διατάξεις. Επιτράπηκαν «βαριές» χρήσεις γης μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, ακόμα και σε περιοχές προστασίας και απόλυτης προστασίας της Φύσης μέσα και γύρω από τα πιο εμβληματικά Εθνικά μας Πάρκα. Ακόμα, το σύστημα προστατευόμενων περιοχών αδυνάτισε, καθώς μειώθηκε η αυτοτέλεια τους, η δυνατότητα για γνωμοδοτήσεις, οι μηχανισμοί συμμετοχικότητας και επαφής με τις τοπικές κοινωνίες – και τελικά η προστασία του περιβάλλοντος φάνηκε να αντιμετωπίζεται σαν εμπόδιο για άλλες «χρήσεις».

Με μικρή χρονική απόσταση, λίγες εβδομάδες αργότερα ο Νόμος 4688/2020 για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού και την Τουριστική Ανάπτυξη φέρνει ακόμα περισσότερα σύννεφα στο ελληνικό περιβάλλον: ο αιγιαλός και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές περιορίζονται με σωρεία διατάξεων. Δίνεται δυνατότητα για επεμβάσεις σε δάση ή δασικές εκτάσεις για γήπεδα γκολφ. Υποβρύχια αξιοθέατα θα ποντίζονται στους ελληνικούς βυθούς χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κατασκηνώσεις πολυτελείας (glamping) θα μπορούν να στήνονται σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική ή άλλη νομοθεσία (δασική, πολεοδομική, αρχαιολογική).

Τα Εθνικά μας Πάρκα και οι περιοχές Natura, τα δάση, οι υγρότοποι, οι κορυφογραμμές, οι ακτές, οι βυθοί των θαλασσών, και η βιοποικιλότητά τους:

- Εμάς μας κάνουν υπερήφανους που ζούμε σε αυτό τον τόπο και δεν τα βλέπουμε σαν εμπόδια.
- Είναι μοναδικά σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη, και αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
- Είναι η ψυχή μας και έχουν καθορίσει αυτό που είμαστε σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.
- Είναι η κληρονομιά που οφείλουμε να σεβαστούμε και να περάσουμε ατόφια στις επόμενες γενιές και όχι να κατασπαταλήσουμε για βραχυπρόθεσμα οφέλη.
- Θα είναι η ασπίδα μας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, και πανδημίες.
- Και έχουν επίσης αυταξία, μία τεράστια εσωτερική αξία που εκτείνεται πέρα από την οποιαδήποτε χρησιμότητά τους για εμάς.

Στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης θα εξακολουθήσουμε με συνέπεια, σεβασμό και ενθουσιασμό να παλεύουμε για την υπεράσπιση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και του πλανήτη, όπως κάνουμε εδώ και 7 δεκαετίες. 






Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ