Σημαντικά Νέα

Μεταξύ 14-19 Απριλίου θα διεξαχθεί στη Σάμο Παγκόσμιο Συνέδριο για την έρευνα και προστασία των αυτοφυών ορχιδεών (TORC’15), με σκοπό την ανταλλαγή των πλέον πρόσφατων απόψεων της βοτανικής και την εξεύρεση λύσεων για την προστασία των άγριων ορχεοειδών παγκοσμίως. Το Συνέδριο οργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα SAILS-FOR-SCIENCE FOUNDATION, με έδρα τη Γερμανία, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.

Οι χαρισματικές άγριες ορχιδέες μας εντυπωσιάζουν με τη δυνατότητα τους να αξιοποιούν ποικίλα ενδιαιτήματα, ακόμα και στην εύκρατη ζώνη. Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια φυτών στον πλανήτη, με τουλάχιστον 25.000 είδη (περίπου το 8% των αγγειόσπερμων φυτών). Οι ορχιδέες αναπτύσουν εκπληκτικές σχέσεις με το περιβάλλον τους, τόσο μέσα, όσο και έξω από το έδαφος. Έχουν μεγάλη οικονομική σημασία ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά και στην βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων και τροφίμων. Για παράδειγμα, η βανίλια, που τόσο αρέσει σε πολλούς, προέρχεται από μια ορχιδέα. Στη Σάμο, ντόπιοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει τα μοναδικά σημαντικά φυτώρια ορχιδεών στην Ελλάδα και πλέον εξάγουν τα φυτά τους. Το μέλλον, όμως, πολλών άγριων ορχιδεών είναι αμφίβολο καθώς απειλούνται από ανθρωπογενείς αιτίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία ως την αμερικανική ήπειρο, και, βέβαια, και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα η συλλογή ορχιδεών για την παρασκευή σαλεπιού (που φτιάχνεται από τους βολβούς τους) έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Πολλές ορχιδέες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Η IUCN (η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης), πρωτεργάτης στη προστασία των ειδών, εφαρμόζει φιλόδοξα προγράμματα διατήρησης για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης απειλούμενων ορχεοειδών.

Και ενώ οι άγριες ορχιδέες  χάνονται, μόλις αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτής της οικογένειας φυτών, και τον καθοριστικό τους ρόλο σε πολλά οικοσυστήματα. Οι ορχιδέες είναι τα «Πάντα του κόσμου των φυτών».

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο TORC’15 στη Σάμο, θα συναντηθούν καταξιωμένοι επιστήμονες και φανατικοί ερασιτέχνες ορχιδεόφιλοι από 25 χώρες της Ευρώπης, Ασίας, Βόρειας και Νότιας Αμερικής και την Αυστραλία. Κατά τη διάρκειά του θα γίνουν πολλές εξορμήσεις στο πεδίο, μιας και αυτή είναι η εποχή που ανθίζουν οι ορχιδέες του νησιού. Οι διακεκριμένοι ομιλητές προέρχονται από ιδρύματα παγκοσμίου φήμης όπως ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος στο Kew της Μεγάλης Βρετανίας, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας στο Παρίσι και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Smithsonian των ΗΠΑ. Μεταξύ τους προβεβλημένοι επιστήμονες όπως ο Διευθυντής της Ομάδας Ορχεοειδών της IUCN και ο Πρόεδρος της Βοτανικής Έταιρίας της Γαλλίας, αλλά και ερευνητές από τη Ευρώπη, από το μακρινό Νεπάλ, την Ινδία, την Κίνα, τη Χιλή και το Μεξικό, από πολλά Τουρκικά πανεπιστήμια και, φυσικά, από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλότητα ορχιδεών, με περισσότερα από 220 είδη. Από αυτές, οι ορχιδέες του γένους Ophrys είναι ιδαίτερα σημαντικές, καθώς οι συνθήκες κατακερματισμού της χώρας με τα πολλά νησιά και βουνά έχουν δημιουργήσει  άφθονα ενδημικά είδη, κάποια από τα οποία ανακαλύπτονται ακόμα και τώρα.

Οι οργανωτές εντυπωσιάστηκαν από το ενδιαφέρον που έδειξαν άνθρωποι απο όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σε αυτό το ιδιαίτερο γεγονός στη Σάμο. Το Συνέδριο δείχνει επίσης στην τοπική κοινωνία ότι το ενδιαφέρον για τις άγριες ορχιδέες του νησιού είναι ευρύ και μπορεί να αύξησει τις επισκέψεις  εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευτούν.

Τα ΕΛ.ΤΑ. αφιέρωσαν στο Συνέδριο ένα ειδικό συλλεκτικό Γράμμα Πρώτης Ημέρας.

Το Συνέδριο υποστήριξαν ευγενικά: ο Δήμος Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το 1ο Τεχνικό Λύκειο Καρλοβασίου, η Société botanique de France, το Ίδρυμα Schwarz Foundation gGmbH, , η New Phythologist Trust, Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρία Good Cop Bad Cop GmbH, η Avis Σάμου, η Factor Sigma Informatics Ltd., το InkHouse Σάμου, το Ούζο Φραντζέσκου, οι Ορχιδέες Αμυρσώνη, τα Θερμοκήπια Ορχιδέας Γαρουφαλή και το Ξενοδοχείο Σάμος. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Επικοινωνία:                

Το Ίδρυμα Sails For Science ειναι ένας Γερμανικός μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός που στοχεύει στη στήριξη νησιωτικών κοινοτήτων, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει μια αειφορική ισορροπία ανάμεσα στη φύση και την κοινωνία.
Dr. Sven Wagner, Διευθυντής, Ίδρυμα Sails For Science
Tel. +30-69802-59904
Email sailsforscience@gmail.com

H Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ιδρύθηκε το 1951 και είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική, μη κυβερνητική οργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας που ασχολείται αδιάλειπτα με την προστασία της φύσης. Από τη ίδρυση της έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση προστατευόμενων περιοχών, στην προστασία ειδών χλώρίδας και πανίδας και στον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου
Τel. +30-210-3224944
E-mail info@eepf.gr

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ