Σημαντικά Νέα

Ανακοίνωση ΕΕΠΦ 

Παρακολουθώντας από μακριά τα τραγικά γεγονότα στην Αυστραλία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε.

Η φετινή περίοδος πυρκαγιών στη Αυστραλία υπήρξε η καταστροφικότερη από τότε που υπάρχουν καταγραφές – και συνεχίζεται. Η καμένη έκταση των 107.000 τ.χλμ (μέχρι 8/1/20) είναι όσο περίπου τα 4/5 της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλά ανθρώπινα θύματα (28 νεκροί μέχρι 8/1/20), και πάνω από 800 εκατομμύρια ζώα έχουν χαθεί. Το οικονομικό κόστος είναι επίσης τεράστιο, πάνω από 4 δις $. Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν εξαντληθεί, και περιμένουν την αλλαγή του καιρού, ενώ όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με δέος.

Και ενώ κάθε χρόνο ξεσπούν παρόμοιες πυρκαγιές (bushfires) στην Αυστραλία, που αποτελούν μέρος του οικολογικού κύκλου ορισμένων δασών ευκαλύπτου, οι φετινές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε έκταση και διάρκεια, ενώ έκαψαν και δάση που δεν πλήττονται συχνά από πυρκαγιές. Αιτία ήταν η ακραία ξηρασία και οι υψηλότατες θερμοκρασίες-ρεκόρ που κατά τόπους άγγιξαν τους 49oC.

Μέσα στις δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αντιμετώπισης των πυρκαγιών, κάποιοι απέφυγαν να μιλήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την κλιματική αλλαγή. Και όμως, κορυφαίοι Αυστραλοί επιστήμονες για το κλίμα και για τις πυρκαγιές τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που οδηγεί, τώρα και στο μέλλον, σε αυξημένη ένταση και συχνότητα πυρκαγιών.  

Η ανησυχία για τον πλανήτη είναι μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις οικολογικών καταστροφών που είναι πολύ μεγάλης έκτασης, μη προβλέψιμες και συχνά μη αντιστρεπτές. Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνδυασμό με την απώλεια βιοποικιλότητας, την εξάντληση των πόρων και τον υπερπληθυσμό - με εκθετικούς ρυθμούς αύξησης - μιλάμε πλέον όχι για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική έκτακτη ανάγκη, γεγονός που διακήρυξε με συμβολικό ψήφισμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28/11/19.  

Η απαίτησή μας από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, αλλά και οι ατομικές μας πράξεις, ίσως μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε αλλαγή του τρόπου ζωής μας και οργάνωσης της κοινωνίας και οικονομίας, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και μέσα στην Ελλάδα.

Σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε και τοπικά και συνολικά, για τον πλανήτη, για το φυσικό περιβάλλον, για τον άνθρωπο.

ΕΕΠΦ, Ιανουάριος 2020.

Βροχοπτώσεις Αυστραλία
Απόκλιση βροχοπτώσεων το 2019 (Υπηρεσία μετεωρολογίας Αυστραλίας)

Αλκυόνη της Αυστραλίας (Kookaburra): φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου (Reuters/ Adam Stevenson)



Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ