Για να φύγουμε από τον λιγνίτη (Πτολεμαΐδα - 95Km)
Η επιστροφή στον λιγνίτη λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης θα υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους της Ελλάδας και δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Χρειάζεται αυξημένη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα σωστά χωροθετημένων ΑΠΕ, με κλιματική δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Γαλάζια Σημαία και Green Key: αειφoρική διαχείριση στον τουρισμό (Kατερίνη, Ολυμπιακή ακτή - 225Km)
Ο τουρισμός προκαλεί το 8% των παγκόσμιων εκπομπών, με κύριες πηγές τις μεταφορές και τη διατροφή, και έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε επίπεδο προορισμού. Η βιώσιμη διαχείρισή του είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Mε περισσότερα από 1.100 βραβευμένα με Γαλάζια Σημαία (Video 2022 - Η σημασία) και Green Key σημεία, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 60 χώρες διεθνώς. Εθνικός χειριστής των προγραμμάτων αειφόρου διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η ΕΕΠΦ. Η συμμετοχή σε αυτά και η συμμόρφωση με τα αυστηρά κριτήριά τους, μειώνει το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, προστατεύει τη βιοποικιλότητα, και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις συμβάλλουν επίσης στη διαμόρφωση βιώσιμων προτύπων και συμπεριφορών που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της.
Το έργο LIFE ForOpenForests (Ανθήλη – 455km)
Μικροί υγρότοποι, όπως τα Μεσογειακά εποχικά λιμνία που εξαρτώνται άμεσα από τους υετούς, και είδη με περιορισμένη κατανομή και εξειδικευμένες οικολογικές απαιτήσεις, όπως τα ενδημικά μας φυτά, απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή.
Τα ορεινά λιβάδια της Οίτης φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, που περιλαμβάνει τη Βερόνικα της Οίτης, ένα μικροσκοπικό ενδημικό φυτό που απαντάται σε τρεις εποχικές λιμνούλες και πουθενά αλλού στον κόσμο. Απειλείται από την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο των λιμνίων, αλλά και ευνοεί την επέκταση του ελατοδάσους που εξαφανίζει τα λιβάδια. Η ΕΕΠΦ ήταν συντονιστής του έργου «LIFE ForOpenForests» για τη διατήρηση οικοτόπων και ειδών στην Οίτη και το γειτονικό Καλλίδρομο. Η ΕΕΠΦ συντονίζει ή συμμετέχει και σε άλλα έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας οικοτόπων, όπως τα «New LIFE4Drylands» και «LIFEPRIMED».
Δασικές πυρκαγιές (Φράγμα Μαραθώνα – 685km)
Οι πυρκαγιές είναι αναπόσπαστο στοιχείο των Μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων. Όμως η εντεινόμενη ξηρασία και οι παρατεταμένες θερμές περίοδοι λόγω της κλιματικής μεταβολής αυξάνουν τη συχνότητα και έντασή τους με καταστροφικές οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Τα τελευταία 40 χρόνια περίπου 10.000 πυρκαγιές ετησίως έχουν κάψει 18 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, και έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, καταστροφές οικισμών και υποδομών, και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η αντιμετώπισή τους γίνεται ολοένα δυσκολότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής, της αυξημένης καύσιμης ύλης λόγω μειωμένης διαχείρισης των δασών, της ανεξέλεγκτης δόμησης που φέρνει κατοικίες σε επαφή με δάσος και του μηχανισμού αντιμετώπισης που βασίζεται κυρίως στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Η ΕΕΠΦ, υλοποιεί σχετικές δράσεις στο πλαίσιο του δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και, από το 2018, προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη πυρκαγιών σε Κύθηρα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Ηλεία.
Eκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Αθήνα, Ακρόπολη – 740km)
H εκπαίδευση είναι καθοριστικής σημασίας στην προώθηση της δράσης για το κλίμα ευαισθητοποιώντας το κοινό, στηρίζοντας τους νέους στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και εμπνέοντας για αλλαγή.
Με ένα εθνικό δίκτυο σχεδόν 450 σχολείων και 50.000 μαθητών και μαθητριών κάθε χρόνο, η ΕΕΠΦ συμβάλλει ουσιαστικά στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στα τρία διεθνή δίκτυα του FEE, Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, και Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, 2.000 εκπαιδευτικοί συγκροτούν μια μεγάλη κοινότητα πρακτικής. Δεκάδες επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς διοργανώνονται με τη συμμετοχή ειδικών στην Αειφόρο Ανάπτυξη και έμπειρων εκπαιδευτικών. Νέο εκπαιδευτικό υλικό δημιουργείται συνεχώς για να καλύψει τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και μαζί με καμπάνιες, μαθητικούς διαγωνισμούς και ρητορικούς αγώνες δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες πολιτότητας και ηγεσίας.
Διάπλους προς Κύπρο
Στην ανατολική Μεσόγειο, η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 20% ταχύτερα από τον μέσο όρο του πλανήτη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα εντείνουν τις πιέσεις σε ήδη υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και σε ευάλωτες οικονομίες και κοινωνίες.
Η Ελλάδα έχει 16.000 χλμ. ακτογραμμής, σχεδόν 10.000 νησιά και τα καθαρότερα νερά και ακτές της Μεσογειακής Ευρώπης. Η παράκτια ζώνη φιλοξενεί το 57% του πληθυσμού, 90% του τουρισμού, 80% της βιομηχανίας, 35% της γεωργίας και σχεδόν όλη την αλιευτική δραστηριότητα, συνεπώς οι κλιματικές μεταβολές εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους. Η οξίνιση και θέρμανση της θάλασσας υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα και διευκολύνουν την εισβολή ξενικών ειδών, απειλώντας βιοποικιλότητα και αλιεία• τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνουν τη διάβρωση των ακτών• η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανεβαίνει 1.3-2.5cm ανά δεκαετία• οι νησιωτικές κοινότητες και ο τουρισμός θα επηρεαστούν από την αυξανόμενη θερμοκρασία και ξηρασία.