Αρχική
images/slider6.jpg

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Γαλάζια Σημαία

Γαλάζια Σημαία

617 ακτές, 18 μαρίνες, 6 τουριστικά σκάφη
Green Key

Green Key

620 Τουριστικές Επιχειρήσεις
Εκπαιδευτικά

Εκπαιδευτικά

592 σχολεία
Έργα και προγράμματα

Έργα και προγράμματα

Συμμετοχή σε 15 έργα
Προστάτεψε τον πλανήτη που κινδυνεύει, μείωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού σου!

Προστάτεψε τον πλανήτη που κινδυνεύει, μείωσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ταξιδιού σου!

Καθώς πλέον το πρόβλημα του κλίματος αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως κρίση, γίνεται επιτακτικότερο να κάνουμε όλοι κάτι. Τα ταξίδια, ειδικά τα αεροπορικά, παράγουν ρύπους και επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάνε εγγραφή Στο Ενημερωτικό μας Δελτίο

Λίγα λόγια για εμάς

ΗΕλληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Έχει ως αποστολή της να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί,τόσο τους Έλληνες όσο και αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα για τη φυσική κληρονομιά της χώρας μας και να δραστηριοποιείται για τη προστασία της.

Το έργο ICON, με τίτλο «Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey» ξεκίνησε να υλοποιείται το Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017. Τον συντονισμό του έργου είχε αναλάβει η ΜΚΟ Sails-for-Science Foundation και σε αυτό, εκτός από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, συμμετείχε και η τουρκική ΜΚΟ Association for the Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity. Εξωτερικoί συνεργάτες του έργου ήταν η Ειδική Ομάδα για τις Ορχιδέες (Orchid Specialist Group) της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), o Βασιλικός Βοτανικός Κήπος στο Kew του Ηνωμένου Βασιλείου και το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος Smithsonian των ΗΠΑ. Ο ρόλος τους ήταν συμβουλευτικός λόγω της τεράστιας εμπειρίας που έχουν σε θέματα προστασίας των ορχεοειδών παγκοσμίως.

Στόχος του έργου ήταν η ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, αλλά και αρμόδιων τοπικών φορέων και υπηρεσιών σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και ιδιαίτερα των άγριων ορχιδεών. Πυρήνας του ήταν η δημιουργία μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας και βάσης δεδομένων για τα είδη ορχιδεών (περίπου 400) που υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η πλατφόρμα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, φορέων, ΜΚΟ, υπηρεσιών, αλλά και φυσιοδιφών, επισκεπτών και του γενικού κοινού με ειδικό ενδιαφέρον για τις ορχιδέες. Περιέχει διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές και, φυσικά, έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στο μέλλον και να συμπεριλάβει γενικότερα τη χλωρίδα των δύο χωρών.

Το έργο περιελάμβανε επίσης την δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων παρακολούθησης σπάνιων ή απειλούμενων ειδών ορχιδεών, την ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε τουρκικούς φορείς για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και εφαρμογή της στην προστασία και διαχείριση ειδών και περιοχών και την παρουσίαση σχετικών καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Οι δράσεις αυτές είχαν πιλοτικό χαρακτήρα και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, της Τουρκίας κυρίως, αλλά και της Ελλάδας.

Οι δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων περιελάμβαναν ποικίλο έντυπο υλικό, την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ, φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από σειρά διαλέξεων που μετακινήθηκε σε τρεις πόλεις στην Τουρκίας και τρεις στην Ελλάδα, κ.ά.

Pin It
1951 – 1952 Εκπαίδευση για τη φύση πολύ πριν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

1951 – 1952 Εκπαίδευση για τη φύση πολύ πριν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ήδη από την εναρκτήρια συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει και προωθεί, σε συνεργασία με την IUCN, την έκδοση ενημερωτικού υλικού «... γιὰ τὸν Ἕλληνα Δάσκαλο μὲ στοιχεῖα χρήσιμα γιὰ τὴν ἀνάπτυξη τοῦ θέματος τῆς προστασίας τῆς φύσεως...» και το αποστέλλει σε όλα τα σχολεία του Κράτους, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ

Ο Κρητικός Αίγαγρος ως έμβλημα της ΕΕΠΦ

Ο Κρητικός Αίγαγρος ως έμβλημα της ΕΕΠΦ

Ἀπὸ τὸ πρῶτο τεῦχος τοῦ Δελτίου μᾶς πήραμε ὡς ἔμβλημα τῆς Ἑταιρίας μας τὸν Κρητικὸ αἴγαγρο, ἀπεικονισμένο σὲ ἕνα νόμισμα τῆς Πραισοῦ τοῦ 4ου αἵ. π.Χ. Ἡ ἐκλογὴ τοῦ Ἀγριμιοῦ δὲν ἦταν τυχαία. Κάθε Ἑταιρία, σὰν τὴ δική μας, ἔχει σὰν ἔμβλημά της ἕνα πουλί, ἕνα ζῷο, ἕνα ἀγριολούλουδο, ἀπὸ τὰ πιὸ χαρακτηριστικά του τόπου της, ἀπὸ αὐτὰ ποὺ θεωρεῖ σὰν τὰ πιὸ ἀπειλούμενα μὲ ἐξαφάνισι. Κάτι τέτοιο εἶναι γιὰ μᾶς ὁ Κρητικὸς αἴγαγρος καὶ ἀκόμη γιατί ἀπὸ τὰ πρῶτα βήματά της ἡ Ἑταιρία μᾶς ἄρχισε ἀγῶνα γιὰ τὴ διάσωσι αὐτοῦ του ὑπέροχου ζῴου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ

Οι Χορηγοί μας

H προσφορά εταιρειών, ιδιωτών και ιδρυμάτων μας βοηθά να υλοποιούμε προγράμματα προστασίας της φύσης στη χώρας μας αποτελεσματικά και έγκαιρα. Δείτε του υποστηρικτές & χορηγούς μας εδώ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΚΔΡΟΜΗ

0

Ημέρες

0

Ώρες

0

Λεπτά

0

Δ/λεπτα

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης Video




lodging
camping
Ελληνική Εταιρία
Προστασίας της Φύσης
lodging video
logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ