Σημαντικά Νέα

Λίγο καιρό μετά το τέλος αυτής της υπέροχης εμπειρίας , μπορώ να κοιτάξω πίσω και να πω με ενθουσιασμό πως πραγματικά αυτό το ταξίδι άξιζε τον κόπο. Είχα την τιμή να επιλεχθώ από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, να ταξιδέψω ως την άλλη άκρη της Ευρώπης και να μείνω για μία εβδομάδα με παιδιά από όλο τον κόσμο σε μια μικρή πόλη μόλις λίγες ώρες μακριά από την Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Στα πλαίσια της Διεθνούς Αποστολής στην Πορτογαλία για νέους δημοσιογράφους (YRE International Cork Mission Coruche 2019) κατάφερα να ενημερωθώ σε βάθος για καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα , να δουλέψω σαν πραγματικός δημοσιογράφος αλλά και να αλληλεπιδράσω με διαφορετικούς ανθρώπους και μοναδικές κουλτούρες.

Αυτή η εμπειρία με ώθησε στο να σέβομαι ακόμα περισσότερο την φύση γύρω μου και μου έδωσε τα φώτα και τις γνώσεις για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής επιχειρηματικότητας, πιο φιλική προς το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και εξελίξιμη. Μου έμαθε πως να διαχειρίζομαι φυσικούς πόρους και να παράγω προϊόντα με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, πως λειτουργεί σωστά ένα οικοσύστημα προκειμένου να επιβιώσει στο μέλλον και πως ο άνθρωπος μπορεί να «συνεργάζεται» με τα ζώα για την ταχύτερη και καλύτερη ποιοτικά δημιουργία όλων αυτών των σπουδαίων αγαθών μου μας χαρίζει απλόχερα η φύση. Όλα αυτά εντάχθηκαν στις απαιτήσεις της δουλειάς του δημοσιογράφου. Με βάση τα προαναφερθέντα έπρεπε να συντάσσουμε άρθρα όπως επίσης και ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό ρεπορτάζ μετά από σφαιρική ανάλυση των δεδομένων μας. Οφείλαμε να λειτουργούμε με γνώμονα την δημοσιογραφική δεοντολογία παρουσιάζοντας με αντικειμενικότητα τις ειδήσεις που συνθέταμε.

Όλη αυτή η δουλειά βεβαίως δεν έγινε ατομικά αλλά μέσα από την δημιουργία πολυπολιτισμικών ομάδων , μιας και σχεδόν το κάθε μέλος ερχόταν από μια διαφορετική γωνιά της Ευρώπης. Έμαθα να δουλεύω συνεργατικά και να αποδέχομαι την άποψη των γύρω μου με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κάθε ένας εμπλούτιζε τα κείμενα και τις παρουσιάσεις με τα μοναδικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Έχοντας φτάσει , λοιπόν, στο τέλος της εβδομάδας κληθήκαμε να κάνουμε μία ανοιχτή παρουσίαση τόσο στα Πορτογαλικά όσο και στα Αγγλικά προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες του Coruche σχετικά με το έργο μας και τις εμπειρίες μας από την διαμονή και τις δράσεις μας εκεί.

Τα συναισθήματα μου πολλά αλλά μόνο ευχάριστα. Σχεδόν ανίκανη να τα χωρέσω μέσα σε λέξεις μπορώ να πω πως ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνειδητοποιήσω πόσο γρήγορα δημιουργήσαμε τόσο δυνατούς δεσμούς φιλίας που θα μείνουν για πάντα. Ένιωσα σαν να βρισκόμουν ανάμεσα σε ανθρώπους που ήδη γνώριζα . Δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο όλων κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας ,που μαρτυρούσε πόσο πολύ απολάμβαναν το «περιβαλλοντικό ταξίδι» μας. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους που με δίδαξαν τόσα πολλά , και μοιράστηκαν μαζί μου την δική τους κουλτούρα αλλά αγάπησαν και την δική μου. ABAE και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σας ευχαριστώ για αυτήν την διεθνή αγκαλιά . Η αποστολή στην Πορτογαλία θα μου μείνει αξέχαστη!

Ελένη Βόσσου Μαμάη.

 

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ