Σημαντικά Νέα

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση, και συγκεκριμένα οι οδηγίες για τους οικοτόπους και τα άγρια πτηνά, αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τη συμβολή τους στην προστασία της βιοποικιλότητας που απειλείται. Χάρη σε αυτή τη νομοθεσία, η Ευρώπη έχει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το δίκτυο Natura 2000, που καλύπτει περίπου το 20% της χερσαίας και το 4% της θαλάσσιας έκτασής της.

Με πολύ απλά λόγια, ως προς την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το δίκτυο Natura 2000, το οποίο προστατεύει περισσότερο από το 27% της ελληνικής επικράτειας, δεν θα προστατεύονταν κομμάτια της φύσης που συναποτελούν την ταυτότητα της χώρας μας, όπως σπήλαια, ρεματιές και παράκτιοι υγρότοποι, αλλά και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει μία εις βάθος αξιολόγηση των δύο οδηγιών, ώστε να καθορίσει εάν είναι αποτελεσματικές στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο ιδιαίτερα αρνητική για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως φανερώνει η ρητορική του προέδρου Γιούνκερ που επιδιώκει τη μείωση της «περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας».

Σήμερα ζητάμε τη δική σας συμβολή! Η συμβολή σας μπορεί να είναι διττή:

1)να καλέσετε φίλους και υποστηρικτές σας να συμμετάσχουν στη διαβούλευση που απευθύνεται σε πολίτες– το πιο εύκολο είναι να τους κατευθύνετε στην κοινή σελίδα της εκστρατείας: www.naturealert.eu/el. Αν θέλετε να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό εργαλείο για τη δική σας ιστοσελίδα, παρακαλώ στείλτε μου ένα μήνυμα για να δούμε ποια είναι η διαδικασία.

2)να συμμετάσχετε οι ίδιοι ως άτομα και ως οργανώσεις στη δημόσια διαβούλευση, ως ειδικοί  της προστασίας της φύσης και να συμπληρώσετε και το δεύτερο μέρος με τις ειδικές ερωτήσεις.

Το πιο εύκολο είναι μία ανάρτηση στα social media με μια δική σας φωτογραφία από την ελληνική φύση (περιοχή Natura, κάποιο είδος των οδηγιών κοκ) με το tag #NatureAlert κι ένα απλό μήνυμα που να ενθαρρύνει τον κόσμο να υπογράψει στη σελίδα: www.naturealert.eu/el:

-Πες στους ευρωπαίους πολιτικούς ότι είμαστε όλοι σε κατάσταση ‪#‎NatureAlert. Υπόγραψε εδώ: www.naturealert.eu/el

-Προστάτεψε τη φύση. Προστάτεψε το σπίτι σου. Υπόγραψε εδώ: www.naturealert.eu/el και πάρε θέση ‪#‎NatureAlert 

-Κάνε ένα δώρο στη φύση: δώσ'της τη φωνή που δεν έχει. Υπερασπίσου, με μια υπογραφή, τους νόμους για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη: www.naturealert.eu/el ‪#‎NatureAlert

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ρωτά αν συμφωνούμε να χαλαρώσει η προστασία της φύσης. Ήδη 260000 λένε όχι. Εσύ τι θα πεις; www.naturealert.eu/el ‪#‎NatureAlert

Δείτε το πρώτο video της εκστρατείας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=eR37iqxrs4Y 

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ