Σημαντικά Νέα

Με κοινή επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αλκυόνη, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς, ζητούν την άμεση απαγόρευση της θήρας στην Ρόδο, στο σύνολο της έκτασης του νησιού, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία και η ανάκαμψη της άγριας πανίδας, και οι συνθήκες για την αποκατάσταση των πληγέντων οικοσυστημάτων και οικοτόπων. Παρακάτω, η επιστολή:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 18 Αυγούστου 2023
Αρ. Πρωτ. 
Θέμα: «Απαγόρευση της θήρας στη Ρόδο»

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε εκτεταμένα το νησί της Ρόδου και ενόψει της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την ερχόμενη Κυριακή, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η «Αλκυόνη» και το WWF Ελλάς με την παρούσα κατεπείγουσα επιστολή αιτούνται την απαγόρευση της θήρας στο σύνολο της έκτασης του νησιού με σκοπό την ανάκαμψη της πανίδας των πληγεισών περιοχών τουλάχιστον για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2023-2024 με επανεξέταση στην λήξη της για πιθανή επεκτασή της.

Είναι προφανές ότι σ’ ένα νησί που έχει απωλέσει προσωρινά, ένα τόσο μεγάλο μέρος της βλάστησης και κατ’ επέκταση η πανίδα του έχει απωλέσει κρίσιμα ενδιαιτήματα δεν μπορεί να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στο υπολειπόμενο μέρος αυτού, στο οποίο έχουν καταφύγει όσα ζώα γλύτωσαν από την πυρκαγιά. Η άσκηση της θήρας, τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στις όμορες, αποτελεί πραγματική καταστροφή, καθώς επηρεάζει την πανίδα και συγκεκριμένα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) την ώρα που έχουν ζωτική ανάγκη να τραφούν ή να ξεκουραστούν υπό αντίξοες συνθήκες και υπό υψηλές συνθήκες ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αναζητούν τροφή και περιοχές για ξεκούραση και τα αποδημητικά είδη πτηνών που χρησιμοποιούν το νησί της Ρόδου ως σταθμό ανεφοδιασμού στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και ανάκαμψη της άγριας πανίδας και οι απαραίτητες συνθήκες για την αποκατάσταση των πληγέντων οικοσυστημάτων και οικοτόπων, όπως απαιτείται από τις διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας μας (Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα και οδηγίες 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά), παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε στο αίτημα μας προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες συνθήκες για την προστασία και ανάκαμψη των πληγέντων ειδών.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σεβόμενοι τον ρόλο τους οφείλουν να αναλάβουν άμεση δράση και να προβούν στην υιοθέτηση της απαγόρευσης της θήρας ως ένα ελάχιστο μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων και της επιβάρυνσης στο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Ρόδου.

Σε αναμονή των ενεργειών σας παραμένουμε πάντα στη διάθεση σας για συνεργασία και διατύπωση διαχειριστικών προτάσεων για την ανάκαμψη και προστασία της ορνιθοπανίδας.

Με εκτίμηση,

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

ΑΛΚΥΟΝΗ
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
WWF Ελλάς

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Γραφείο Υπουργού
Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών
Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αιγαίου

Γραφείο Συντονιστή
Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΟΦΥΠΕΚΑ)

 

 Credit φωτογραφίας: Getty Images/iStockphoto

 

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ