Σημαντικά Νέα

Περισσότεροι από 30 ειδικοί προερχόμενοι από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο συνεργάζονται για την προστασία και διατήρηση του Κιρκινεζιού

 

Το τριήμερο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία στο πλαίσιο του έργου LIFE19 NAT/ΒG/001017 ”LIFE for Lesser Kestrel” ενέπλεξε φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την προστασία και διατήρηση του είδους. Οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων που προέρχονταν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία συνετέλεσαν στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τη διαχείριση των πληθυσμών του είδους.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης και δράσεων προστασίας των πληθυσμών Κιρκινεζιού, καταρτίστηκε μια μεθοδολογία εκτίμησης της διαθεσιμότητας των θέσεων φωλιάσματος και τροφοληψίας του είδους και αναπτύχθηκε ένα προγνωστικό μοντέλο για την διασπορά του και την πιθανότητα επαναποικισμού νέων περιοχών της Βορείου Ελλάδας, τα οποία και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου.

 2    5 01

Σημαντικό μέρος της τριήμερης εκδήλωσης ήταν οι επισκέψεις πεδίου που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης Άγριων Ζώων στη Στάρα Ζαγκόρα, και στο Κέντρο δραστηριοτήτων στη Λεύκα όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα κατά τις διαδικασίες ενδυνάμωσης και προστασίας των τοπικών πλυθησμών του Κιρκινεζιού.

Το έργο που υλοποιείται σε Ελλάδα και Βουλγαρία σε συνεργασία με την οργάνωση Green Balkans και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό τη συγχρηματοδότηση του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους σε Βουλγαρία και Ελλάδα, με έμφαση τις περιοχές των νοτιοανατολικών Βαλκανίων. Το Κιρκινέζι ανήκει στα είδη για τα οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται στη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας, καθώς τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον ως Τρωτό και αποτελεί είδος ορνιθοπανίδας του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών.

 3    4 01

Το Κιρκινέζι είναι ένα μεταναστευτικό είδος, που αν και άγριο δεν ενοχλείται από την παρουσία του ανθρώπου. Μάλιστα, φωλιάζει εδώ και αιώνες εντός οικισμών στις στέγες ή εσοχές των κτιρίων. Επειδή χρειάζεται μεγάλες ποσότητες εντόμων για να τραφεί, ειδικά κατά την περίοδο που έχει να ταΐσει και τα νεαρά του, επιλέγει ως τόπο κυνηγιού καλλιέργειες με χαμηλά και αραιά φυτεμένα φυτά ή πρόσφατα θερισμένες και ως τόπο φωλιάσματος οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε αυτές. nests Copy 2 copyΗ ύπαρξη Κιρκινεζιών είναι ωφέλιμη για τους αγρότες, αφού τους απαλλάσσει από επιζήμια για τη σοδειά τους έντομα, όπως για παράδειγμα οι ακρίδες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο συνολικός πληθυσμός του Κιρκινεζιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Αφρική, όπου διαχειμάζει το είδος), αλλά και λόγω έλλειψης θέσεων φωλιάσματος, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής των κτιρίων.

Δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς του είδους σε έναν αειφόρο τρόπο καλλιέργειας αλλά και στο ευρύτερο οικοσύστημα, η ενίσχυση της γνώσης και ικανοτήτων των σχετικών ενδιαφερομένων μερών σχετικά με δράσεις προστασίας και ενδυνάμωσης του είδους κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ