Η Ημέρα της Γης (22 Απριλίου) εορτάζεται εδώ και πέντε δεκαετίες από δισεκατομμύρια ανθρώπους - και δίνει μία ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, έμπρακτα και όχι θεωρητικά, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μέσα στην κλιμακούμενη περιβαλλοντική κρίση, η βιωσιμότητα στον τουρισμό είναι αναγκαίο να κατακτηθεί, τόσο στην Ελλάδα των 34 εκατομμυρίων αφίξεων κάθε έτος όσο και σε όλον τον πλανήτη. Ο τουρισμός μπορεί να δώσει ευκαιρίες για κοινωνική και οικονομική ευμάρεια και ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Όμως όλοι ξέρουμε ότι η χωρίς μέτρο ανάπτυξή του, έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τους πόρους και τις κοινωνίες.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης μέσα από τα προγράμματα αειφορικής διαχείρισης στον τομέα του τουρισμού που χειρίζεται, τη Γαλάζια Σημαία για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη και το Green Key για τουριστικά καταλύματα, δίνει κατευθύνσεις και στηρίζει δράσεις και πρακτικές για τον βιώσιμο προσανατολισμό του τουρισμού.
Έννοιες όπως ανθρακικό αποτύπωμα, αποτύπωμα τροφίμων (foodprint), εξοικονόμηση πόρων, επανάχρηση ή ανακύκλωση, κυκλικότητα, δεν είναι απλά "λέξεις-κλειδιά" που ακούγονται όμορφα στο αυτί. Αντίθετα, γίνονται χειροπιαστή πραγματικότητα από τις ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Green Key.
Πρόσφατα, μάλιστα, οι προσπάθειες του Kallichoron Art Boutique Hotel στην γραφική Αστυπάλαια, αναγνωρίστηκαν από την Google με ειδική μνεία στις πρωτοποριακές πράσινες πρακτικές που ακολουθεί το ξενοδοχείο στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και είναι ο καλύτερος πρακτικός εορτασμός για την Ημέρα της Γης:
"Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον της Αστυπάλαιας, σεβόμαστε ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία, τις ρίζες μας και τον επισκέπτη που μας τιμά. Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει «επιχειρείν εν κενώ»." δήλωσε η Καρολίνα Αλκαλάι, co-founder και Sustainability Officer του Kallichoron Art Boutique Hotel.
Βρύσες που μειώνουν τη σπατάλη νερού, κατανάλωση νερού του δικτύου αντί εμφιαλωμένου, χρήση των υπολειμμάτων καφέ ως λίπασμα, φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά, ανακύκλωση σαπουνιών, προσωποποιημένη υπηρεσία πρωινού "Grandma's Breakfast" με τοπικά προϊόντα και συνταγές του νησιού, στήριξη των τοπικών παραγωγών εφαρμογή στην πράξη του "farm-to-table dining". Μέσω αξιόπιστου και αναγνωρισμένου Carbon Footprint Calculator (CFC) εργαλείου, οι επισκέπτες μπορούν όχι μόνο να υπολογίζουν αλλά και να αντισταθμίζουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Κινήσεις που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και υποστηρίζουν την τοπική κοινωνία, καίρια συστατικά της βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος είναι οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους με πράσινο πρόσημο σε επιχειρήσεις που λειτουργούν φιλικά στο περιβάλλον χωρίς εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ασφάλεια.
Η κλίμακα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι τεράστια. Όμως, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης πιστεύει ότι, μέσα από την ευαισθητοποίηση, η αποδοχή και εφαρμογή τέτοιων πρακτικών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με περιβαλλοντική δράση, κοινωνική υπευθυνότητα, και τεχνολογική καινοτομία, όλοι μαζί ας κάνουμε βήματα προς τη βιωσιμότητα του τουρισμού, ώστε η Ημέρα της Γης να έχει και πράξεις και όχι μόνο ευχές.