(Φωτογραφία: Οικοτοπία)
Στον υγρότοπο του έλους Περαίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.
Η ΕΕΠΦ έστειλε σχόλια στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου. Πρόκειται για την 2η έκδοση της ΣΜΠΕ, καθώς σύμφωνα με το ΣτΕ η αρχική έκδοση δεν συμπεριελάμβανε στοιχεία για τον υγρότοπο.
Η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στις εκβολές του ποταμού Ανθεμούντα, είναι το τελευταίο υπόλειμμα ευρύτερης υγροτοπικής έκτασης. Έχει απογραφεί από το ΕΚΒΥ με κωδικό EL52208200 και επωνυμία «Παράκτιο Έλος Περαίας». Άλλη ονομασία της περιοχής είναι «Τσαϊρια», παλιά λέξη που σημαίνει «λιβάδια» ή «υγρολίβαδα».
Η ορνιθοπανίδα είναι σημαντική: Έχουν καταγραφεί 190 ειδών πουλιών, και υπάρχει αναπαραγωγή Νεροχελίδονων (Glareola pratincola), και άλλων ειδών όπως Βαρβάρα (Tadorna tadorna), Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), Στρειδοφάγος (Haematopus ostralegus), Καλαμοκανάς (Himantopus himantopus), Πετροτριλίδα (Burhinus oedicnemus),κ.ά.
Η παρουσία και άλλων ειδών προστατευόμενης πανίδας όπως ο Πηλοβάτης (Pelobates balcanicus) στον υγρότοπο, ή ο Σπερμόφιλος (Spermophilus citellus) στις παρυφές του, υπογραμμίζει την σημασία της περιοχής.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι χωροθετημένο σε πολύ χαμηλά υψόμετρα δίπλα στην θάλασσα, σε χαρακτηρισμένη Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) το οποίο δεν φαίνεται να συνάδει με τις διεθνείς τάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δεν είναι κατανοητό πώς η ΣΜΠΕ και οι συνοδευτικές μελέτες αποφαίνονται ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υγρότοπο και τα είδη θα είναι «αμελητέες» ή «χαμηλές», αφού προβλέπεται αποστράγγιση, επιχωμάτωση, φυτεύσεις και ανέγερση κτιρίων μέσα στον υγρότοπο.
Τέλος, μας προκαλεί έκπληξη η πιθανότητα πλήρους εξαφάνισης ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες υγροτόπους της περιοχής, παρά την καταγραφή του και επιστημονική τεκμηρίωσή του.
Η επιστολή σχολίων της ΕΕΠΦ προς την ΔΙΠΑ βρίσκεται εδώ.
Τα Τσαΐρια πλημμυρισμένα (Φωτό: Καλλιστώ 2016)