Συμμετείχαμε στο διεθνές συνέδριο για το κιρκινέζι που διοργάνωσε το έργο LIFE FALKON και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στη Μύρινα της Λήμνου μεταξύ 11-14 Οκτωβρίου 2023. Συναντηθήκαμε με ειδικούς στην επιστημονική έρευνα και την διατήρηση του κιρκινεζιού από όλη την Ευρώπη. Το κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρό, μεταναστευτικό γεράκι που βρίσκεται σε αγροτικές περιοχές, συχνά κοντά στον άνθρωπο.
Η ομάδα μας, που αποτελείται από την ΕΕΠΦ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Green Balkans (Βουλγαρία), με 5 εισηγήσεις στο συνέδριο παρουσίασε τις δράσεις του έργου μας LIFE for Lesser Kestrel (LIFE19 NAT/BG/001017) και την ιστορία διατήρησης του κιρκινεζιού σε Βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία.
Η επίσκεψη στο πεδίο την τελευταία μέρα μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε το βιότοπο του είδους και τις θέσεις φωλιάσματος στο ανατολικό μέρος της Λήμνου.
Επιστημονικές δράσεις όπως αυτό το συνέδριο αποσκοπούν βεβαίως στην δικτύωση μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών, μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και μεταξύ των έργων Life. Πρωτίστως όμως αποσκοπούν στην ενίσχυση του είδους. Καθώς το κιρκινέζι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, οφείλουμε να συνεχίσουμε την σημαντική δουλειά που έχει ήδη έχει γίνει.
- Miltos Gletsos (Hellenic Society for the Protection of Nature, Greece) - Strengthening Lesser Kestrel colonies in Northern Greece, enhancing stakeholder responses.
- Konstantinos Vlachopoulos (University of Thessaly, Greece) - Safeguarding the lesser population in South-East Balkans.
- Stliyana Yaneva (Green Balkans, Bulgaria) - Occupation Rates of artificial nest boxes by Lesser kestrel in SPA ‘Sakar’.
- Yordanka Vasileva (Green Balkans, Bulgaria) - A combined structure for ex-situ Breeding, adaptation and release of Lesser Kestrels in the wildlife rehabilitation and breeding centre of Green Balkans.
- Gradimir Gradev (Green Balkans, Bulgaria) - 10 years of recovering the Lesser kestrel as a breeder in Bulgaria.