Σημαντικά Νέα

Το Κιρκινέζι, είδος μεταναστευτικό, είναι από τα ελάχιστα άγρια ζώα που δεν ενοχλείται από την παρουσία του ανθρώπου, ακόμη και κοντά στη φωλιά του. Φωλιάζει εδώ και αιώνες εντός οικισμών στις στέγες ή εσοχές των κτιρίων. Το Κιρκινέζι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες εντόμων για να τραφεί, ειδικά κατά την περίοδο που έχει να ταΐσει και τα νεαρά του. Έτσι, επιλέγει ως τόπο κυνηγιού καλλιέργειες με χαμηλά και αραιά φυτεμένα φυτά ή πρόσφατα θερισμένες και ως τόπο φωλιάσματος οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε αυτές.

Από την πλευρά του ο αγρότης παραδοσιακά γνώριζε ότι η ύπαρξη Κιρκινεζιών ωφελεί τη σοδειά του, αφού τον απαλλάσσει από επιζήμια έντομα, όπως για παράδειγμα οι ακρίδες. Για τον λόγο αυτό, υποδεχόταν με ευχαρίστηση την ύπαρξη φωλιών στο σπίτι ή την αποθήκη του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο συνολικός πληθυσμός του Κιρκινεζιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Αφρική, όπου διαχειμάζει), αλλά και λόγω έλλειψης θέσεων φωλιάσματος, που οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής των κτιρίων ο οποίος δεν παρέχει τις απαραίτητες εσοχές.

Στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το Κιρκινέζι χαρακτηρίζεται πλέον ως Τρωτό και αποτελεί είδος ορνιθοπανίδας του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ περί της διατηρήσεως των άγριων πτηνών. Με άλλα λόγια, ανήκει στα είδη για τα οποία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται στη λήψη «...μέτρων ειδικής διατηρήσεως, που αφορούν τον οικότοπό τους, για να εξασφαλισθεί η επιβίωση και η αναπαραγωγή των ειδών αυτών στη ζώνη εξαπλώσεώς τους».

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς προκύπτει η ανάγκη για την παροχή επιπλέον θέσεων φωλιάσματος με στόχο την βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους, οι Green Balkans και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τοποθέτησαν τεχνητές φωλιές στην Ορεστιάδα, στον νομό Έβρου, μια από τις περιοχές υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου «LIFE for Lesser Kestrel» (LIFE19 NAT/BG/001017) αλλά και φωλεοποίησης του είδους. Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα του έργου τον Ιούνιο του 2021, βρέθηκε πως το μοναδικό σημείο που φωλιάζει το είδος σε ολόκληρο τον νομό Έβρου, είναι η Ορεστιάδα. 

Δεδομένου ότι η επόμενη σημαντική αποικία του είδους βρίσκεται στην Κομοτηνή, κρίθηκε σημαντικό να ενισχυθεί η υπάρχουσα αποικία στην Ορεστιάδα, καθώς οι τεχνητές φωλιές εξασφαλίζουν ποσοστά αναπαραγωγικής επιτυχίας παρόμοια με εκείνα των φυσικών και  συντελούν στην διατήρηση του είδους. Επακόλουθα, η ομάδα των ειδικών θα παρακολουθεί τις νέες φωλιές και την φαινολογία της αναπαραγωγής των αποίκων τους. Σύντομα, η ομάδα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια για την τοπική κοινωνία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία και τη συνεισφορά του είδους.

Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τα Κιρκινέζια από το μακρύ τους ταξίδι !

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ