Σημαντικά Νέα


Η εφαρμογή μας για κινητά και tablet είναι πλέον διαθέσιμη σε Google play και App Store. Πατώντας τον σύδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή απευθείας στην συσκευή σας.

Ο σύνδεσμος για συσκευές Android: 
https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.actaweb.apollotoathena
Ο σύνδεσμος για συσκευές Apple:

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αρχαιολογικοί χώροι φιλοξενούν σημαντικά, συχνά σπάνια ή/και ενδημικά είδη τοπικής χλωρίδας, τα οποία επιβιώνουν εκεί λόγω της σχετικής προστασίας που οι χώροι προσφέρουν. Καθώς οι εντεινόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες και οι μεγάλες αλλαγές στις χρήσεις γης επηρεάζουν τη βλάστηση και τη χλωρίδα, οι απομονωμένοι αυτοί χώροι λειτουργούν σαν νησίδες φυσικότητας, προσφέροντας καταφύγιο σε είδη που χάνονται από τις γύρω τους περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, τα φυτά στους αρχαιολογικούς χώρους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις παρεμβάσεις στο χώρο και η διατήρησή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Την ίδια στιγμή, κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι προσελκύουν πολύ μεγάλους αριθμούς επισκεπτών, λόγω της αλματώδους αύξησης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Κάτι τέτοιο ωστόσο επιφέρει σημαντική πίεση στη χλωρίδα που φιλοξενούν.
Είναι σημαντικό επομένως να είμαστε ενήμεροι, ο καθένας φέροντας την δική του ιδιότητα - ως επισκέπτης, ως ξεναγός ή ως προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων.
Η εφαρμογή Virtual Garden δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου "Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας - Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά, A to A", η οποία περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό και εικόνες, για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, τους ξεναγούς, αλλά και το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων σχετικά με την τοπική χλωρίδα.
Η εφαρμογή εστιάζει στις περιοχές υλοποίησης του έργου: τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, του Σουνίου, της Βραυρώνας και του Μαραθώνα στην Αττική, και της Τερμησσού, της Ασπένδου, της Πέργης, της Φασηλίδας και της Σίδης στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Το έργο "Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας  - Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά" χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» (Supporting Civil Society Dialogue Between EU and Turkey Grant Scheme CSD-V). Στόχος του είναι να αναπτυχθεί ένας βιώσιμος διάλογος ανάμεσα σε οργανώσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, μέσω βέλτιστων πρακτικών και πιλοτικών εφαρμογών σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο χωρών. Οι δράσεις του έργου είναι δομημένες γύρω από εφαρμοσμένες πολιτικές και μεθοδολογίες για τη διαχείριση σημαντικών ειδών χλωρίδας και απευθύνονται σε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση και διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, το έργο στοχεύει στο ευρύτερο κοινό μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ