Πρόγραμμα ICON

περίληψη

Στόχος του έργου είναι η ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, αλλά και αρμόδιων τοπικών φορέων και υπηρεσιών, σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και ιδιαίτερα των άγριων ορχιδεών.

χορηγός

Περιγραφή

Το έργο ICON, με τίτλο «Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey» ξεκίνησε να υλοποιείται το Φεβρουάριο του 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2017. Το έργο συντονίζει η γερμανική ΜΚΟ Sails-for-Science Foundation και σε αυτό, εκτός από την Εταιρία μας, συμμετέχει και η τουρκική ΜΚΟ Association for the Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity. Εξωτερικoί συνεργάτες του έργου είναι η Ειδική Ομάδα για τις Ορχιδέες (Orchid Specialist Group) της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), o Βασιλικός Βοτανικός Κήπος στο Kew του Ηνωμένου Βασιλείου και το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο του Ιδρύματος Smithsonian των ΗΠΑ. Ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός λόγω της τεράστιας εμπειρίας που έχουν σε θέματα προστασίας των ορχεοειδών παγκοσμίως.

Στόχος του έργου είναι η ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, αλλά και αρμόδιων τοπικών φορέων και υπηρεσιών σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και ιδιαίτερα των άγριων ορχιδεών. Πυρήνας του είναι η δημιουργία μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας και βάσης δεδομένων για τα είδη ορχιδεών (περίπου 400) που υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η πλατφόρμα θα επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, φορέων, ΜΚΟ, υπηρεσιών, αλλά και φυσιοδιφών, επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον για τις ορχιδέες και του γενικού κοινού. Θα περιέχει διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές και, φυσικά, θα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στο μέλλον και να συμπεριλάβει γενικότερα τη χλωρίδα των δύο χωρών.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων παρακολούθησης σπάνιων ή απειλούμενων ειδών ορχιδεών, την ενημέρωση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε τουρκικούς φορείς για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και εφαρμογή της στην προστασία και διαχείριση ειδών και περιοχών και την παρουσίαση σχετικών καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Οι δράσεις αυτές θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, της Τουρκίας κυρίως, αλλά και της Ελλάδας.

Οι δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων περιλαμβάνουν ποικίλο έντυπο υλικό, την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ, φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από σειρά διαλέξεων που θα μετακινηθεί σε τρεις πόλεις της Τουρκίας και τρεις στην Ελλάδα, κ.ά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 151.115 ευρώ και καλύπτεται κατά 90% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και κατά 10% από τους εταίρους. Κατά τη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις ειδικών στην Αττάλεια και στην Σάμο, τις δύο περιοχές που έχουν επιλεγεί για την υλοποίησή του.

Σχετικά Νέα

22/05/18

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, η Ελλάδα, μία χώρα ιδιαίτερα προικισμένη σε χλωριδική βιοποικιλότητα, θα έπρεπε να γιορτάζει. Και όμως, υπάρχει μία σκιά πάνω από τις ορχιδέες, και τα υπόλοιπα αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά και αγριολούλουδα της Ελλάδας. 
Όπως έχει καταγγείλει εδώ και 3 μήνες η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με επιστολές της προς τις αρμόδιες αρχές...

18/07/17

Δείτε εδώ: http://tinyurl.com/documentary-orchids το ντοκιμαντέρ για τις άγριες ορχιδέες Ελλάδας και Τουρκίας, που γυρίστηκε από την ΕΕΠΦ στο πλαίσιο του έργου ICON - Integrated Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey.
Προβάλλεται επίσης στο κανάλι History της COSMOTE, όπου και θα παίζεται 4 φορές την εβδομάδα για τον...

24/03/17

Στις 31 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Καφέ Μύρτιλλο η ελληνοτουρκική έκθεση «Ορχιδέες, μικρές και εύθραυστες σαν τα παιδιά μας» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ομορφιά και σπανιότητα των άγριων ορχιδεών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και για τις...

Σχετικές Galleries