- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
Τιμηθέντες με το Βραβείο «Βύρων Αντίπας» συνέχεια…
2011: Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Τὸ ὅλον ἐνδιαφέρον μας διὰ τὸ περιβάλλον δὲν ὑπαγορεύεται ἀπὸ διάθεσιν ἐκκοσμικεύσεως τοῦ θρησκευτικοῦ βιώματος, οὔτε ἀπορρέει ἀπὸ τάσιν εἰδωλοποιήσεως τῆς Φύσεως, ὅπως ἀτυχῶς συμβαίνει μὲ μερικοὺς οἰκολόγους, ἀλλ’ ἔχει ἰσχυρὰ ἁγιογραφικὰ καὶ θεολογικὰ θεμέλια. Ἑδράζεται εἰς τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ! Εἰς τὴν πίστιν ἡμῶν ὅτι τὸ περιβάλλον καὶ ὁλόκληρος ὁ φυσικὸς κόσμος, ἔμβιος καὶ μή, εἶναι ἔργον τοῦ Θεοῦ «καλὸν λίαν», ὁ δὲ ἄνθρωπος, ὁ βασιλεὺς τῆς Δημιουργίας, ἀφοῦ ἔλαβε παρὰ τοῦ Δημιουργοῦ ἐντολὴν «ἐργάζεσθαι καὶ φυλάττειν» τὸν ἐγκόσμιον Παράδεισον, εἰς τὸν ὁποῖον ἀρχικῶς ἐτοποθετήθη, χρεωστεῖ καὶ σήμερον, καὶ εἰς τὸ μέλλον, νὰ ἐργάζεται καὶ νὰ διαφυλάσσῃ τὸν περιβάλλοντα ἡμᾶς φυσικὸν κόσμον, κατάλληλον διὰ νὰ ζῆ ἐντὸς αὐτοῦ τόσον ὁ ἴδιος καὶ τὰ λοιπὰ ἔμβια ὄντα, ὅσον καὶ αἱ ἑπόμεναι γενεαὶ τῶν ἀνθρώπων καὶ τῶν λοιπῶν ἐμβίων ὄντων, ἤτοι κόσμον καθαρόν, ὑγιεινόν, παραγωγικόν, ἀειφόρον καὶ ὡραῖον! Ἡ γῆ, ἡ θάλασσα, ἡ ἀτμόσφαιρα καὶ ὅλα ὅσα εὑρίσκονται ἐν αὐτοῖς, πρέπει νὰ εἶναι εἰς κατάστασιν σύμφωνον μὲ τὰς τεθείσας ὑπὸ τοῦ Δημιουργοῦ προϋποθέσεις καὶ λειτουργίας, καὶ ὄχι εἰς παρὰ φύσιν κατάστασιν, προκειμένου ἡ ζωὴ νὰ διασφαλίζεται καὶ ἡ ὅλη Δημιουργία νὰ λειτουργῆ ὡς πράγματι Κόσμος - κόσμημα. Ἐν τούτῳ ἡ εὐθύνη τοῦ ἀνθρώπου εἶναι τεραστία.
Εὐχαριστοῦμεν θερμότατα τὸν Πρόεδρον κ. Νικόλαον Πέτρου καὶ τὸ κατ’ αὐτὸν Διοικητικὸν Συμβούλιον τῆς Ἑταιρείας διὰ τὴν εὐγενῆ ἀπόφασίν των νὰ ἀπονείμουν εἰς τὴν Μετριότητα ἡμῶν τὸ βραβεῖον «Βύρων Ἀντίπας 2011». Τὸ βραβεῖον αὐτὸ θὰ ἀποτελῇ μίαν ἀκόμη ὑπενθύμισιν εἰς ἡμᾶς διὰ τὴν ἐπιτέλεσιν τοῦ διὰ τὴν προστασίαν τῆς φύσεως καθήκοντός μας. Εὐλογοῦμεν τὸ ἔργον τῆς Ἑταιρείας, συγχαίροντες ἐπὶ τῇ 60ῇ αὐτῆς καλλικάρπῳ ἀμφιετηρίδι, καὶ εὐχόμεθα καὶ ἐν τοῖς ἐφεξῆς, πολλάς εὐτυχεῖς ἐπετείους δημιουργικῆς προσφορᾶς ἐπ’ἀγαθῷ τῆς καλῆς λίαν δημιουργίας τοῦ Θεοῦ!
2013: Μυρσίνη Μαλακού, Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.
2016: Arne Strid, Σουηδός Καθηγητής Βοτανικής και ειδικός στην ελληνική χλωρίδα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
Τιμηθέντες με το Βραβείο «Βύρων Αντίπας» συνέχεια…
2001: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, WWF Ελλάς.
Για τον Κώστα Καρρά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας, και η παρθένα φύση και η ανθρωπογενής αξίζουν προστασίας και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως τόνισε, ο κ. Καρράς «όλοι όσοι λαμβάνουμε μέρος στον αγώνα για την κληρονομιά αυτή, αλλά εξ’ ίσου και για το μέλλον μας,
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
Το βραβείο «Βύρων Αντίπας» καθιερώθηκε το 1998 και από τότε απομονέμεται σε πρόσωπα ή σε οργανώσεις με αποδεδειγμένα εξαιρετική προσφορά στην προστασία της Ελληνικής Φύσης και γενικότερα του περιβάλλοντος.
Τιμηθέντες με το Βραβείο «Βύρων Αντίπας»
1998: Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος Ε’ Τμήματος Συμβουλίου της Επικρατείας.
1999: Αναστάσιος Αλιφέρης, Δήμαρχος Τήλου.
«Σε μας προκάλεσε εντύπωση μια επιστολή του Δήμου που μας ζητούσε να συνηγορήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για την απαγόρευση του κυνηγιού, ιδιαίτερα όταν είδαμε ότι συνοδευόταν από 240 υπογραφές κατοίκων του νησιού (επί συνόλου περίπου τριακοσίων)... Ασφαλώς, η απαγόρευση στο μικρό αυτό χώρο δεν φθάνει για να σωθεί ο φτερωτός κόσμος του τόπου μας, αλλά αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα που μπορεί να εμπνεύσει και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η Τήλος είναι σήμερα ένα μέρος όπου η φύση αντί να υποβαθμίζεται, αναβαθμίζεται».
2000: Έλμουτ Μπάουμαν, ερευνητής της ελληνικής φύσης, συγγραφέας.
Ο Έλμουτ Μπάουμαν εξέφρασε την συγκίνησή του για την τιμή της απονομής του Βραβείου Αντίπα. «Προσπάθησα και εγώ», είπε, «να προσφέρω ότι μπορούσα για την προστασία της μοναδικής ελληνικής φύσης, σαν αυτονόητη υποχρέωση έναντι των γενεών που θα μας ακολουθήσουν σε αυτό τον τόσο ταλαιπωρημένο σήμερα κόσμο, αλλά και έναντι μιας χώρας που φιλοξένησε την οικογένειά μου πάνω από εκατό χρόνια και μου προσέφερε τον θαυμασμό για τα πνευματικά και υλικά δημιουργήματα του αρχαίου κόσμου, του οποίου η φύση είναι αναπόσπαστο μέρος.»
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΑΝΤΙΠΑ
«Το ΔΣ της Ε.Ε.Π.Φ. θεώρησε πως ο καλύτερος τρόπος διαχρονικής συντήρησης της μνήμης του Βύρωνα Αντίπα θα ήταν η καθιέρωση ενός τιμητικού βραβείου με το όνομά του, που θα απονέμεται σε πρόσωπα ή σε οργανώσεις με αποδεδειγμένα εξαιρετική προσφορά στην προστασία της Ελληνικής Φύσης και γενικότερα του Περιβάλλοντος.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ιδρυτικό μέλος, κινητήρια δύναμη και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) επί 35 χρόνια, ο αείμνηστος Βύρων Αντίπας είναι ο πρωτοπόρος με το όνομα του οποίου συνδέθηκαν οι πρώτες περιβαλλοντικές δραστηριότητες στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ήταν σχεδόν άγνωστη ως ιδέα και αδιανόητη σε πολλούς ως αναγκαιότητα.
Μετά από αλλαγές στη διοίκηση, ο Βύρων Αντίπας αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία της Εταιρίας, θέση που θα κρατήσει επί πολλές δεκαετίες. Αφήνοντας μια σημαντική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφοσιώνεται με πραγματικό πάθος στο έργο της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Τα πρώτα χρόνια, η δουλειά του είναι πολύ δύσκολη, αλλά με επιμονή και πείσμα η Εταιρία μας, με τις ενέργειες κυρίως του Γραμματέα της, κατορθώνει να πείσει το Υπουργείο Γεωργίας για την ανάγκη της αλλαγής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τη δημιουργία Εθνικών Δρυμών με σκοπό την προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και των βιοτόπων τους. Καθοριστική είναι η συμβολή του Βύρωνα Αντίπα ιδιαίτερα στην ίδρυση των Εθνικών Δρυμών Σαμαριάς, Πρεσπών και του Παρθένου Δάσους Ροδόπης. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού και αναπόφευκτα, για πολλά χρόνια, η οικολογική περιβαλλοντική κίνηση στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με το όνομα Αντίπας. Το Κράτος, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της εργασίας του, συχνά έβρισκε πρόσφορο, να τον ορίζει επίσημο η ανεπίσημο αντιπρόσωπό του σε διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Μεταξύ άλλων, υπέγραψε και τη Σύμβαση του Ραμσάρ για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, με την ακούραστη παρουσία του Βύρωνα Αντίπα, υπήρξαν το φυτώριο απ’ όπου ξεπήδησαν τα στελέχη που αργότερα ίδρυσαν τις κυριότερες περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις του τόπου μας.
Οι σχέσεις του με τις μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά εγκάρδιες με αποτέλεσμα η Εταιρία μας να γίνει ευρύτατα γνωστή στα παγκόσμια κινήματα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και στα μεγάλα επιστημονικά ιδρύματα.
Η δράση του εκτιμήθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να τιμηθεί με πολλά ξένα βραβεία καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Όλοι τον θυμούνται πάντα για την προσήνεια, την ανιδιοτέλεια, την εξυπηρετικότητα και την άπειρη ευγένειά του.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την Ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
ΕΕΠΦ: συντονιστής εταίρος του ευρωπαϊκού έργου YUNUS για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, «Theoretical Approaches And Practical Implementations In Environmental Education»
Η ΕΕΠΦ συμμετείχε ως συντονιστής εταίρος στο έργο το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση TÜRÇEV. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» (Civil Society Dialogue between EU and Turkey – Grant Scheme CSD-V).
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
Ήξερες ότι.. η Ακρόπολη και οι γύρω της λόφοι στην Αθήνα φιλοξενούν πάνω από 220 είδη στην καρδιά του πυκνοδομημένου αστικού ιστού;
ΕΕΠΦ: υλοποίηση του έργου "Αρχαίες Πόλεις και Ενδημικά Είδη Χλωρίδας – Από τον Απόλλωνα στην Αθηνά- Α2Α”
Η ΕΕΠΦ συμμετείχε στο έργο Α2Α το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» (Supporting Civil Society Dialogue between EU and Turkey Grant Scheme (CSD-V). Στόχος του έργου ήταν να αναπτυχθεί ένας βιώσιμος διάλογος ανάμεσα σε οργανώσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας,
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
ΕΕΠΦ: συμμετοχή στο έργο LIFE Natura Themis”
Η ΕΕΠΦ συμμετείχε ως εταίρος στην υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου έργου «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» με ακρωνύμιο LIFE Natura Themis.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
ΕΕΠΦ: συντονιστής εταίρος του έργου LIFE PRIMED “Restoration, management and valorisation of PRIority habitats of MEDiterranean coastal areas”
Η ΕΕΠΦ συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος στο έργο, συμπράττοντας με το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, ,το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ARSIA.. Το έργο συγχρηματοδοτείτε από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πράσινο Ταμείο.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ήξερες ότι…
Από την ιστορία των 70 χρόνων της ΕΕΠΦ
ΕΕΠΦ: υλοποίηση του έργου για την προστασία των αυτοφυών ορχιδεών της Ελλάδας και της Τουρκίας”
Η ΕΕΠΦ συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου ICON που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Κοινωνικός Διάλογος μεταξύ Τουρκίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σκοπός του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της συλλογής των αυτοφυών ορχιδεών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την παρασκευή σαλεπιού.