Newsletters Running Out of Time

Το ταξίδι της σκυτάλης συνεχίζεται!

6.260 χλμ. ολοκληρώθηκαν – 1.507 χλμ. ακόμη!

Η σκυτάλη της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας Running Out of Time, συνέχισε το αδιάκοπο ταξίδι της διασχίζοντας από εχθές το απόγευμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία, την Ανθήλη και τα Καμένα Βούρλα.

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 17:00 συναντήθηκαν στο Φρούριο της Λάρισας μαθητές και μαθήτριες, από το 11ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο, το 19ο, 27ο, 32ο Νηπιαγωγείο, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους, σε μια "Ειρηνική Διαδήλωση για την Προστασία του Πλανήτη". Η δράση έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας στη Σκυταλοδρομία “Running Out of Time”.

Στις 8:30 στο Φράγμα του Μαραθώνα, παρέλαβαν τη σκυτάλη από την κα Πηνελόπη Σπυροπούλου και τον κο Γιώργο Αγγελόπουλο, ο Υπεύθυνος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κος Ιωάννης Αρτοποιός, ο πυροσβέστης, κος Θεοδόσης Αντωνόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕΠΦ για θέματα Δασών και Πυρκαγιών, κος Μιλτιάδης Αθανασίου.

Στο Φράγμα παρευρέθηκαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα περίπου 150 παιδιά, ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, αποτύπωσαν σε πανό και πλακάτ τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την προστασία της φύσης και την κλιματική αλλαγή και διαδήλωσαν, με έντονο παλμό, στην πλατεία και στους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου της Λάρισας.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Δημαρχείο, όπου οι μικροί διαδηλωτές παρέδωσαν ψήφισμα και τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο της πόλης κο Απόστολο Καλογιάννη! Όλες οι δημιουργίες με τα συνθήματα των παιδιών τοποθετήθηκαν μπροστά στο αρχαίο θέατρο, στο σημείο από όπου περάσε η σκυταλοδρομία το βράδυ. Το μήνυμα των Λαρισαίων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα ταξιδέψει μαζί με τη σκυτάλη σε όλο τον κόσμο!

Στις 22:50 έγινε αλλαγή σκυτάλης στο Αρχαίο Θέατρο. Ο Κώστας Γκόλτσιος παρέδωσε στον κο Στέλιο Καρανίκα, ενώ παρών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, κος Βαγγέλης Μόρας, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), κος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, στελέχη της Δ/νσης Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, η ομάδα A Woman Can Be, καθώς και μέλη του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, που συνόδευσαν τους δρομείς σε όλη τη διαδρομή τους εντός του Δήμου.

Ο Δήμος Λάρισας μ’ αυτές τις δράσεις έστειλε το δικό του μήνυμα στους ηγέτες όλου του κόσμου. Στη συνέχεια η διαδρομή ακολούθησε το δρόμο προς τα Φάρσαλα.

Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες η σκυτάλη έφτασε στο Δομοκό, όπου μαθητές σχολείων της περιοχής είχαν ήδη αποτυπώσει μέσα από εικαστικές δημιουργίες το δικό τους μήνυμα για την Κλιματική Αλλαγή. Το συντονισμό των δράσεων στο Δομοκό ανέλαβε η κα Ντίνα Τσανή, εκπαιδευτικός που συμμετέχει στα Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθαίνω για τα Δάση» και «Οικολογικά Σχολεία», που συντονίζει στην Ελλάδα η ΕΕΠΦ.

Στις 11:45 σήμερα έφτασε η σκυτάλη στην Ανθήλη με παρευρισκόμενους τους Αντιδημάρχους Λαμιέων, κο Ιωάννη Ζωγράφο και κο Κωνσταντίνο Αναστασίου καθώς και την Πρόεδρο Συλλόγου Γυναικών Ανθήλης, κα Ιωάννα Καλότυχου. Τη σκυτάλη έφεραν ο κος Ευθύμιος Καλαμπόκας και η κα Παναγιώτα Φυτίλη από την Β/θμια Εκπαίδευση Λαμίας και παρέλαβαν ο κος Μίλτος Γκλέτσος, στέλεχος της ΕΕΠΦ με την Ολυμπιονίκη υδατοσφαίρισης, κα Ανθή Μυλωνάκη.

Η Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, κα Ανθή Μυλωνάκη δήλωσε:

Στις 15:30 η σκυτάλη έφτασε στα Καμένα Βούρλα στο βραβευμένο με τα διεθνή οικολογικά σήματα ποιότητας Γαλάζια Σημαία και Green Key, Mitsis Galini Wellness Resort and Spa.

Στα Καμένα Βούρλα, τη σκυτάλη έφεραν η κα Κατερίνα Ρούσσου και ο κος Αλέξανδρος Δημητριάδης από τον Όμιλο Mitsis Hotels και την αποστολή υποδέχτηκαν o Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κος Συμεών, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κος Ιωάννης Συκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φθιώτιδος, κος Ηλίας Κυρμανίδης, ο Αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων, κος Λεωνίδας Πενταλιός, η Λιμενάρχης Αγίου Κωνσταντίνου, κα Χαρίκλεια Κριμπά, o Γενικός Γραμματέας της ΕΕΠΦ, κος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, η Υπεύθυνη Συντονισμού του προγράμματος Green Key, κα Νατάσσα Αντωνοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχείου Mitsis Galini Wellnes Resort & Spa, κος Γιώργος Δόσης, μέλη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγίου Κωνσταντίνου και μέλη του Ομίλου «Παράδοση Λαογραφίας» και ο Πρόεδρός τους, κος Δημήτρης Μεγαγιάννης.

Στελέχη και προσωπικό από όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου Mitsis Hotels, μαθητές Δημοτικών σχολείων και Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής βρίσκονταν εκεί για να στηρίξουν με την παρουσία τους το μήνυμα της σκυτάλης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο Mitsis Hotels για την εξαιρετική φιλοξενία και τη στήριξη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, κο Σταύρο Μήτση και τον Γενικό Διευθυντή του Ξενοδοχείου Mitsis Galini Wellnes Resort & Spa, κο Γιώργο Δόση, για όλο το συντονισμό.

Το στελέχη των προγραμμάτων Green Key και Γαλάζια Σημαία τόνισαν:
«Θέλουμε να κρατάμε πάντα μαζί μας το μήνυμα της σκυτάλης, στο σπίτι μας, στο ταξίδι μας, στην καθημερινότητά μας. Έτσι εκπαιδευόμαστε βιωματικά και αποκτούμε σεβασμό προς το περιβάλλον που μας φιλοξενεί. Στόχος μας δεν είναι να μεταφέρουμε τη σκυτάλη και το μήνυμα στον επόμενο δρομέα αλλά σε όλες τις επόμενες γενιές»

Μαζί μας στη διαδρομή από χθες μέχρι σήμερα ήταν ο Χαράλαμπος Μαργαριτόπουλος, ο Χρήστος Βασιλείου, ο Λάμπρος Στεργιόπουλος, η Τόνια Ανδρεοπούλου, η Τζίνα Ντίνου, η Θωμαή Σακελλαρίου, ο Δήμος Γαλλιόπουλος, ο Αναστάσιος ΤερζίδηςΗλίας Σβεντζούρης, ο Αθανάσιος Κόκκινος, η Κωνσταντία Τσάνη, η Έλενα Κουτρούμπα, ο Νικόλαος Ζώτος, ο Γιάννης Πασσάς, ο Γιώργος Λελεντζής, ο Κωνσταντίνος Δελήμπασης, ο Θέμης Καλαμπάκας, ο Μίλτος Γκλέτσος, η  Ανθή Μυλωνάκη, ο Σταύρος Πέχας, η Κατερίνα Ρούσσου, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης, η Mada-Λαμπρινή Τζερέφου, ο Arish Γεώργιος Γαζής, η Φαίη Λεούση – Sadhana, ο Παναγιώτης Καστάνης, ο Χαράλαμπος Πολίτης, ο Βαγγέλης Dervishi, ο Δημήτρης Βρέκος, ο Θεόδωρος Μπουγάς, η Μαρία Κεχαγιά, ο Γιάννης Γκρίζας, η Αγγελική Αρκούδη-Βαφέα και ο Johnny Modiano.

Αύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η σκυτάλη θα εισέλθει στην Αττική όπου θα την παραλάβει το Πυροσβεστικό Σώμα στο Φράγμα του Μαραθώνα και με ένα θεατρικό δρώμενο στο στάδιο του Μαραθώνα, θα ξεκινήσει τη διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου, κατά μήκος της οποίας σχολεία και Δήμοι προγραμματίζουν παράλληλες εκδηλώσεις. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους δρομείς θα υποδεχθούν στελέχη και αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι θα μεταφέρουν τη σκυτάλη στην Ακρόπολη, σε μία πανηγυρική εκδήλωση μαθητών.

Η σκυτάλη θα καταλήξει στην Μαρίνα Φλοίσβου, όπου Πολιτική ηγεσία, πρέσβεις, ιστιοπλόοι Ολυμπιονίκες, και πλήθος κοινού θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ, που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο, συνοδεία του Διευθυντή του FEE, κου Daniel Schaffe.

Δήλωσε συμμετοχή

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες και youtube βίντεο.


Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα μοναδικό φυτό

Η σκυτάλη της Running Out of Time πέρασε από την περιοχή της Ανθήλης και τους πρόποδες των βουνών Οίτη και Καλλίδρομο. Στα ορεινά λιβάδια της Οίτης υπάρχουν τρεις μικρές, εποχικές λιμνούλες, και εκεί φυτρώνει η Βερόνικα της Οίτης (Veronica Oetaea), ένα μικροσκοπικό φυτό, με έναν από τους πιο σύντομους κύκλους ζωής στον φυτικό κόσμο, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο! Από τη φύση τους, οι σπάνιοι αυτοί μικροί υγρότοποι, που συνδυάζουν το μεγάλο υψόμετρο με το μεσογειακό κλίμα και ξεραίνονται γρήγορα αφού πλημμυρίσουν, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής. Κι αν χαθούν, μαζί τους θα εξαφανιστεί και η Βερόνικα, ένα μοναδικό και αναντικατάστατο κομμάτι της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα εποχικά λιμνία και η Βερόνικα προστατεύονται κατά προτεραιότητα. Η ΕΕΠΦ δραστηριοποιήθηκε στα δύο βουνά για περισσότερα από επτά χρόνια, με το ευρωπαϊκό έργο LIFΕ ForOpenForests που είχε στόχο την προστασία των σπάνιων και ιδιαίτερων φυσικών οικοσυστημάτων τους. Προσηλωμένοι στην ανάγκη για ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, που είναι βασικός πυλώνας της δραστηριότητάς μας, εντάξαμε στο έργο πολλές ενημερωτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των νεότερων γενιών: εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στις περιοχές και σεμινάρια για τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικούς και παραγωγούς.


Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day)

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση συμμετοχής ανάμεσα σε 1700 σχολεία από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Δείτε αναλυτικά το Running Out of Time School Kit.

Δηλώστε συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Σχολείων εδώ.


Live διαδρομή


ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕ το μήνυμα

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ