Έργα σε εξέλιξη
Έργα και προγράμματα.jpg
Έργα και προγράμματα
Έργα και προγράμματα.jpg

Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές έργο με τίτλο “TOPIO-Towards Democratic Landscape Observation Through Geoinformatics and Public Participation”στο πλαίσιο του HORIZON - MSCA. Στόχος του έργου είναι να δοθεί στους πολίτες ενεργός ρόλος στη λήψη αποφάσεων για το τοπίο μέσω της επιστήμης των πολιτών, της γεωπληροφορικής (παρατήρηση της γης και GIS), της τεχνητής νοημοσύνης και της συμμετοχής του κοινού για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • Η τοποθέτηση του τοπίου ως βασικής έννοιας για την αντιμετώπιση ευρύτερων προκλήσεων, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών όπως η Σύμβαση του Φάρο, η Σύμβαση του Άαρχους, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ κ.λπ.
  • Να παρέχει καινοτόμο, διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή κατάρτιση για τους ερευνητές των εταίρων του ΤΟΠΙΟ, με βάση δραστηριότητες κατάρτισης και δράσεις κινητικότητας, σε μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους.
  • Να επιτύχει προηγμένη καινοτομία και ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου έρευνας και κατάρτισης που θα εστιάζει τις δραστηριότητές του στην ανάπτυξη, την αποτελεσματική ενσωμάτωση και την αξιοποίηση του υφιστάμενου και του αναδυόμενου τοπίου με τεχνικές παρακολούθησης.
  • Να ενισχυθούν οι κοινωνικο-πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του τοπίου και ο ρόλος του στον καθορισμό των επιχειρησιακών και ολοκληρωμένων πλαισίων που υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές για το τοπίο και την εμπειρία των λαών όσον αφορά την προστασία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό, τη συμμετοχή του κοινού και την εφαρμογή, σε διάφορες κλίμακες και επίπεδα μέσω της εφαρμογής Μεθοδολογιών Αξιολόγησης Χαρακτηρισμού τοπίου σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο συντονίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH) και εκτός της ΕΕΠΦ, συμμετέχουν η ΜΚΟ Association of the Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (Πορτογαλία), η Geosystems Hellas A.E. (Ελλάδα), η J&G Engineering & Architecture E.Π.Ε. (Κύπρος), το Πανεπιστήμιο του Γκέντ (Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης (Ισπανία), το GEO Πανεπιστήμιο του Τάλλιν (Εσθονία) και το Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης (Ιταλία).

"Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της χορηγούσας αρχής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές."

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ