Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν λύσει το πρόβλημα. Είναι πλέον θέματα επίμονης και στοχευμένης πολιτικής, με υπομονή στο χρόνο.
Η απλοποίηση της πληροφόρησης σίγουρα βοηθά και είναι βέβαιο ότι μπορεί να γίνει χωρίς απώλεια ακρίβειας. Όπως βοηθά και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρίς τις καταστροφολογίες που συχνά ακούγονται σε ότι αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (π.χ. «θα γίνουμε Σαχάρα»). Η ψύχραιμη και τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων πολιτικής. Αρκεί βέβαια να λαμβάνεται και υπόψη...
Το 2020, το 50% του πληθυσμού ζούσε σε πόλεις (3,5 δις άνθρωποι). Η εκτίμηση είναι πως το 2050 θα ζουν 7 δις άνθρωποι. Kάθε χρόνο θα προστίθενται στο παγκόσμιο αστικό περιβάλλον, 11 πόλεις του μεγέθους του Λονδίνου.
Όπως ανέφερε ο κ. Καρτάλης, οι πόλεις συμβάλλουν με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην κλιματική κρίση αλλά και δέχονται -με αυξημένη ένταση και συχνότητα- τις επιπτώσεις της. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «όσο γερασμένη είναι η πόλη τόσο μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν σε θέρμανση και ψύξη», προσθέτοντας ότι το 68% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον Δήμο Αθηναίων προέρχεται από τα κτίρια μια και υπάρχουν πολλά «γερασμένα κτίρια».
«Διαφορετικός σχεδιασμός και τρόπος οργάνωσής των πόλεων, με περισσότερο πράσινο, λιγότερα αυτοκίνητα, ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, έξυπνες λύσεις στο επίπεδο της γειτονιάς, και πολλά άλλα, μπορούν να μετριάσουν τη συμβολή τους στην κλιματική κρίση και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους σε αυτή», σημείωσε.
Από τη μεριά του, ο πολίτης μπορεί να συμβάλει, πέρα από την άσκηση πίεσης, με την αλλαγή κάποιων συνηθειών του, π.χ. να χρησιμοποιεί περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί τα ΙΧ αυτοκίνητα, να φροντίζει για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην κατοικία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Έλληνας προκαλεί – άμεσα ή έμμεσα - εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε 6,5 τόνους το έτος. Το 2030, ο αντίστοιχος αριθμός θα πρέπει να είναι περίπου 3,5 τόνοι το έτος.
Δείτε επίσης, Adapt2Climate: Καινοτόμος έρευνα για την ανάπτυξη δείκτη τρωτότητας αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία πολυκριτηριακού συστήματος εκτίμησης της αποδοτικότητας μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες του ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB στο Playlist Oμιλιών "Προστασία της Φύσης Lab", με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.