- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πια διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα για να λάβει μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων φυσικών οικοσυστημάτων του Έβρου και της Ροδόπης.
Κοινή ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων
Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023 που έπληξε τα φυσικά οικοσυστήματα στον Έβρο και στη Ροδόπη και με αφορμή την αδειοδότηση δύο Αιολικών Σταθμών εντός της καμένης έκτασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων στην πληγείσα περιοχή. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί το ελάχιστο προστατευτικό μέτρο για την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης, ενώ τα οικοσυστήματα βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης από τη μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης. Ο υπουργός είχε επίσης ανακοινώσει την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στην καμένη περιοχή, με έμφαση στους Αιολικούς Σταθμούς που έχουν αιτηθεί αδειοδότηση. Τα δεδομένα αυτά, όπως είχε πει ο υπουργός, ήταν απαραίτητα για να καθοδηγήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για έργα στον Έβρο και στη Ροδόπη.
Η μελέτη που τότε ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει ολοκληρωθεί[1] ήδη από τον Ιούλιο του 2024, όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί από το ΥΠΕΝ. Στη μελέτη προτείνεται, βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης, να ανασταλούν για 5 χρόνια οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένων ομάδων έργων (μεταξύ αυτών και οι Αιολικοί Σταθμοί) τόσο στην καμένη έκταση όσο και σε παρακείμενες άκαφτες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης που αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και Καλλιστώ καταδικάζουμε την παράνομη και καταστροφική παρέμβαση στο Γράμμο που πληγώνει την φύση και το τοπίο ενός προστατευόμενου και ιστορικού βουνού.
Με αποτροπιασμό μάθαμε την είδηση για διάνοιξη δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου σε υψόμετρα ως 2.300μ από μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Και ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν ακόμα νέες και αντικρουόμενες πληροφορίες και εξελίξεις, ανακοινώσεις, διαψεύσεις, ένα μπρος-πίσω σε ένα σήριαλ με μόνο χαμένο την αλπική ζώνη του Γράμμου.
Τα βασικά σημεία της υπόθεσης:
- Η σκοπιμότητα του έργου είναι άγνωστη. Η απόσταση από τα σύνορα είναι πολύ μεγάλη (οι παρεμβάσεις δεν έγιναν στην παραμεθόριο κορυφογραμμή), ενώ οι οικισμοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξυπηρετούνται από τους ήδη υφιστάμενους δρόμους.
- Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ανύπαρκτη, και επομένως το έργο είναι παράνομο. Πόσο δε μάλλον που αφορά και προστατευόμενη περιοχή (περιοχή NATURA GR1320002: «Κορυφές όρους Γράμμος») και πάνω σε οικοτόπους προστατευόμενους από την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Αναβολή για τις 15 Ιανουαρίου 2025 έλαβε η προγραμματισμένη για σήμερα (18 Σεπτεμβρίου 2024) συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου LNG (ΑΣΦΑ ή FSRU) Αλεξανδρούπολης. H αναβολή δόθηκε αυτεπαγγέλτως από το ΣτΕ, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είχε αποστείλει το φάκελο με τις απόψεις επί της υπόθεσης οδηγώντας σε καθυστέρηση της διαδικασίας.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
16 Σεπτεμβρίου 2024
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις και φορείς υπέβαλαν την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα αναλυτικά τους σχόλια για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Ιουλίου.
Το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον Τουρισμό προωθεί ένα πρότυπο χωρικής ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο ελάχιστα διαφοροποιείται από το σήμερα υφιστάμενο -και χωρίς σχέδιο-μοντέλο. Και αναπαράγοντας το μοντέλο αυτό, όχι απλά δεν αντιμετωπίζει, αλλά αναμένεται να μεγεθύνει τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Να απορρίψει την πρόταση για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου που συζητείται το προσεχές διάστημα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση 20 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ζητώντας να συνταχθεί με μια φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων στην ΕΕ και τη χώρα μας. Όπως τονίζουν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, η οποία κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ενδεχόμενη υποβάθμιση της νομικής προστασίας του λύκου είναι αντίθετη στην ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη, αλλά και στα επιστημονικά στοιχεία που ευνοούν τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ορίσει άμεσα συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το θέμα, πριν από την ημέρα που θα συναντηθεί το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΈ που θα λάβει σχετική απόφαση.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Την ίδια ώρα που Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζουν τις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις Αιολικών Σταθμών!
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας & Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό Όρνιων (Gyps fulvus) της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στα Ακαρνανικά Όρη, απόρροια της περιβαλλοντικά εγκληματικής πολιτικής χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών στη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι συστηματικά παρακάμπτει τόσο τις διαδικασίες του νόμου, όσο και την επιστήμη.
Πιο συγκεκριμένα, Όρνιο που προέρχεται από το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας εντοπίστηκε αποκεφαλισμένο δίπλα σε ανεμογεννήτρια του Αιολικού Σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνανικά Όρη!
Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν πρώτα στελέχη του Δασαρχείου Αμφιλοχίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ότι ο πομπός που έφερε το Όρνιο είχε ακινητοποιηθεί δίπλα σε ανεμογεννήτρια. Ο νεκρός γύπας είχε απελευθερωθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μεσολόγγι και θα έμπαινε στον 5ο χρόνο ζωής του, οπότε και θα ήταν πλέον ώριμος για να φωλιάσει και να αναπαραχθεί.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) χρυσός χορηγός με το έργο LIFE PRIMED στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Παγκόσμιας Κοινότητας Οικολογικής Αποκατάστασης (SERE) 2024 στο Τάρτου της Εσθονίας 26-30/8/2024
Η ΕΕΠΦ, με το έργο LIFE PRIMED, συμμετείχε ως χρυσός χορηγός στο συνέδριο SERE 2024 για την Αποκατάσταση της Φύσης. Με γενικό τίτλο «Bridging Science, Practice, and Policy of Nature Restoration» το συνέδριο έλαβε χώρα μεταξύ 26-30 Αυγούστου στο Τάρτου της Εσθονίας, πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2024. Συμμετείχαν περισσοτέροι από 100 ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ευρώπη (https://sere2024.org/).
Η εισήγηση της ΕΕΠΦ στο συνέδριο αφορούσε τις δραστηριότητες αποκατάστασης στο Δέλτα του Νέστου και το ονομαστό παραποτάμιο δάσος του, έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσω του Ευρωπαϊκού έργου LIFE PRIMED εφαρμόστηκαν δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης των Μεσογειακών εποχικών λιμνίων και του παραποτάμιου δάσους με σκλήθρα, ώστε να αναστραφεί η πορεία υποβάθμισής τους. Επιπλέον, η ατζέντα του συνεδρίου περιλάμβανε ειδική συνεδρία με θέμα «Ενίσχυση της δέσμευσης των έργων LIFE στις αρχές και τα πρότυπα για την οικολογική αποκατάσταση» την οποία συντόνισαν οι επιστήμονες του LIFE PRIMED.
Το Ευρωπαϊκό παράρτημα της Παγκόσμιας Κοινότητας Οικολογικής Αποκατάστασης (SERE) συγκεντρώνει μέλη από 47 χώρες λειτουργώντας ως ένα «δίκτυο δικτύων», συνεργαζόμενο με εθνικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη για την προώθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών στην οικολογική αποκατάσταση.
Στον πυρήνα του συνεδρίου βρέθηκε ο νέος ευρωπαϊκός νόμος, «Κανονισμός (EE) 2024/1991 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2024, για την αποκατάσταση της φύσης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/869» (https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2024/1991/oj?locale=el), που εγκρίθηκε πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2024 από την ΕΕ.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
Κοινό Δελτίο Τύπου
Φωτιές 2024. Των οικιών και των ζωών ημών εμπιπραμένων, υμείς (οι κυβερνώντες) άδετε. (Την ώρα που καίγονται τα σπίτια και η ζωή μας, εσείς τραγουδάτε)
Η πρόσφατη τεράστια πυρκαγιά στην Αττική που έκαψε δάση, καλλιέργειες και σπίτια, από τον Βαρνάβα μέχρι την Πεντέλη και το Πάτημα Χαλανδρίου, προκάλεσε ασύλληπτης έκτασης καταστροφές και την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο ζήλος με τον οποίο μέλη της κυβέρνησης έσπευσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό τους, χωρίς ούτε μία παραδοχή δικού τους σφάλματος, ούτε μία συγγνώμη για τις ανεπάρκειες και την αναποτελεσματικότητά τους.
Αντί συγγνώμης, ακούσαμε ότι «επλήγησαν λίγοι», λες και δεν πλήττεται το σύνολο της κοινωνίας από την πυρκαγιά αυτή, όπως και από όλες εκείνες που κατέκαψαν το 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουμε το κείμενο, βλέπουμε, επιπλέον, μία ακόμα προσπάθεια ενοχοποίησης των ρεμάτων, αυτήν τη φορά σε σύνδεση με την πυρκαγιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε:
Καταρχάς, τα ρέματα δεν «μπαίνουν στην πόλη». Το ακριβώς αντίθετο είναι που συμβαίνει: η πόλη επεκτάθηκε χωρίς όρια και χωρίς όρους και περιέκλεισε τα ρέματα.